«Μου έκαναν αναισθησία, δε θυμάμαι τίποτα μετά από αυτό», θυμάται η ίδια. Μόνο αργότερα, όταν κρυφάκουσε τους γονείς της να μιλούν γι’αυτό, έμαθε τη σοκαριστική αλήθεια. Προσπάθησε να αναστρέψει αυτήν την καταδίκη: «Πήγα στο Τόκιο για να δω μήπως η επέμβαση μπορούσε να αναιρεθεί. Όμως, μου είπαν πως ήταν αδύνατο», λέει στον Guardian με φωνή που τρέμει κι ας έχουν περάσει 55 χρόνια. Είχε υποβληθεί σε απολίνωση σαλπίγγων, επειδή υπήρχε η υπόνοια πως έπασχε από κάποιου είδους νοητική υστέρηση. Ήταν μία από τους 16.500 ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε στειροποίηση, όπως όριζε ο ιαπωνικός νόμος, προκειμένου να μη φέρουν στον κόσμο «κατώτερα» παιδιά.
χαρος φυσικοθεραπευτης ναυπλιο
Άλλο ένα θύμα εξαναγκασμένης στειροποίησης έγινε, στα 15 της χρόνια, η Γιούμι Σάτο, η οποία προσφάτως έκανε αγωγή, αξιώνοντας αποζημίωση από την ιαπωνική κυβέρνηση, με το επιχείρημα πως ο Νόμος περί Ευγονικής συνιστά κατάφωρη παραβίαση του μεταπολεμικού ιαπωνικού συντάγματος, καθώς καταπατά το δικαίωμα του ανθρώπου στην αναζήτηση της ευτυχίας.
Είναι η πρώτη προσφυγή θύματος στειροποίησης στην Ιαπωνία που, όπως φιλοδοξούν πολλοί, θα ανοίξει το δρόμο στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από περισσότερα θύματα αλλά, κυρίως, θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε δημόσια απολογία προς ηθική αποκατάσταση των θυμάτων.
Από το χαρακίρι στους σύγχρονους αυτόχειρες: Οι αυτοκτονίες στην Ιαπωνία είναι και θέμα τιμής
κινεζικα εκμαθηση θεσσαλονικη
μεταμορφωση σωτηρος διονυσος
Αποκλείοντας τους «υποδεέστερους» απογόνους
Μετά την παράδοση της Ιαπωνίας κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάποιοι πολιτικοί υπερθεμάτισαν για την κατεπείγουσα ανάγκη «βελτίωσης της ποιότητας του έθνους».
«Στόχος του παρόντος νόμου», όπως ορίζεται στην πρώτη παράγραφο, «είναι να αποτρέψει τη γέννηση κατώτερων απογόνων υπό το πρίσμα της προστασίας τόσο της ευγονίας όσο και της ζωής και υγείας της μητέρας».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου